SLASTNI PANJI

Mmmm kje začeti? ❤️ Panji so eni izmed mojih ljubših sladic oz kolačev. So prefinjeni, okusni, kremasti, ljubki.. in še in še! Da pa pridemo, do tega krasnega rezultata, je potrebno nekaj volje, modelček za panje in čas.

Panje, ko imate vse potrebno, ni težko narediti, na koncu pa vam, verjemite mi, povrnejo z vso njihovo veličastnostjo. Jaz jih obožujem! Recept panjev sem dobila od prijateljice, katere sem prvič pred leti jedla pri njej, ampak nebi bila jaz jaz, če ne dodam in ustvarim nekaj po svojem okusu. V nadaljevanju torej moja različica Slastnih panjev.😍👌

Potrebujete:

  • model za panje
  • oblate (1 zavoj)
  • sneg dveh beljakov + ščep soli (obvezno domača/sveža jajca! Bolj večja)
  • 500 g mletega sladkorja
  • 250 – 300 g mletih orehov (lešnikov)
  • mlete ostanke oblat
  • sok ene velike limone

Za kremo:

  • 2 rumenjaka
  • 2 celi jajci (večji)
  • 5 žlic sladkorja
  • 100 g čokolade
  • rum
  • 250 g margarine/1 zavoj (Rama)
  • + živilska folija in žlico sladkorja v prahu

Najprej se lotite izrezovanja “pokrovov” iz oblat. Velikost mora ustrezati notranjemu robu/premeru modelčka. Jaz sem jih izrezala kar z vodovodno cevjo (namensko “odrezana” in je uporabljena samo za ta namen😀), lahko pa uporabite tudi širok pokrovček tekočega jogurta ipd. Odvisno kako velik model imate. Izrežite 50 kosov.

Ostanke listov oblat, kjer ste izrezali pokrove, drobno zdrobite z rokami ali pa zmeljite + še en cel list.

V posodo dodajte sneg dveh beljakov, ki ste mu dodali ščep soli (ne bo odveč, če omenim, da morajo biti jajca obvezno sveža domača, pogojno bi šla tudi kupljena, ampak morajo biti res sveža).

Dodajte še limonin sok in nežno premešajte. Sok limone namreč deluje na beljak, ker ga prej nismo termično obdelali. Prav tako v kombinaciji s sladkorjem, zato je pri svežih jajcih, bojazen za nevšečnosti odveč. Dodajte še sladkor, mlete orehe in vse skupaj z roko zgnetite, dodajajte še mlete oblate, dokler ne dobite dokaj mokro enotno maso (veliko kepo😀). Odvisno od velikosti jajc, bo mogoče, da boste morali dodati še kako žlico dve orehov, meni osebno ljubše kot preveč mletih oblat. Po okusu seveda, če pa ne želite preveč močnega okusa po orehih, dodajte mlete oblate.

Maso razdelite na 5 enakih delov, vsak del pa še na 10 manjših in oblikujte kroglice. Na pladnju jih postavite na hladno, da se bodo začele sušiti.

Medtem pripravite kremo- nad paro skuhajte kremo. V posodo, ki jo boste dali nad paro, dodajte jajci, rumenjaka in sladkor. Mešajte ves čas, dodajte še nalomljeno čokolado in kuhajte na pari 15-20 min, krema se bo lepo zgostila. Ohladite in jo dodajte v stepeno margarino. Na koncu po okusu dodajte še rum. Malo ohladite v hladilniku, boste videli, postane malce bolj kompaktna in je lažje polniti modelček.

Pripravite si modelček in živilsko folijo/vrečko. S suhimi rokami dajte vrečko v modelček, prste povaljajte malo v sladkorju v prahu ali dobro osušite s papirnato brisačko (večkrat ponovite, morate imeti suhe prste) in kroglico mase enakomerno porazdelite po modelu, kot prikazano spodaj. 😉💪

Dodajte eno žličko kreme, lepo jo potlačite in do vrha napolnite.

Zaprite s pokrovom iz oblat in zopet malo potlačite, da se vse skupaj poveže v celoto.

Sedaj pa obrnite model in pazljivo potegnite konce vrečke ven, tako da bo panj z njo vred padel ven. Ne skrbite, po nekaj narejenih, boste “pogruntali” sistem in bo šlo odlično od rok. To zahteva, kot v uvodu omenjeno, nekaj dobre volje in časa. 💪😀

Panje odkrite postavite na hladno, ker se morajo posušiti. Masa panjev bo postala prijetno trdnejša. Ko so posušeni, boste vedeli kdaj so, brez skrbi, je očitna razlika, jih zaprte shranite v hladilnik.

Pred postrežbo jih po želji posujte s sladkorjem v prahu.

Mmmmmm božanskiiii slastni panji!😱😍 Zunaj prijetno krhki nežnega okusa po orehih, znotraj pa odlična krema, čokoladnega okusa z rumom. Slastna kombinacija, vam povem!👌 Panji so odlični, če želite koga prijetno presenetiti s svojim delom, ker s trudom in ljubeznijo, vloženega v izdelavo panjev, boste vsakogar očarali. Navsezadnje pa še njihov preprost, a božanski okus.🥰

Želim vam slasten tek ob sladkanju s panji! 😉

Komentiraj