FIŽOLOVKA (fižolova juha)

Evo, končno obljubljen recept za “fižolovko” oz fižolovo juho. Mi jo imamo doma res radi, a je največkrat na meniju v jesenskih in zimskih mesecih in pa tako zgodaj spomladi, ko je mlada čebula na voljo, mmm super kombinacija. Tokrat je nisem imela doma, je tudi klasična super.

Potrebujete:

  • 500-700 g fižola (jaz imam domačega pisanega)
  • 3 srednje čebule
  • 3 srednje korenčke
  • zelenjava, ki jo imate za porabit, tokrat sem imela malo pora še in rdečo papriko
  • 3 lovorjevi listi
  • sol, poper
  • šetraj, majaron
  • bazilika, origano
  • domači ajvar
  • domača paradižnikova mezga
  • malo sode bikarbone
  • voda, kjer ste kuhali klobase/šunko ipd.
  • testenine
  • mlada/klasična čebula

+ prežganje:

  • 2 veliki žlici moke
  • par žlic masti/olja
  • sladka rdeča ali dimljena paprika

Fižol dajte v hladno vodo skupaj z lovorjevimi listi in pustite na pultu čez noč ali pa zjutraj v toplo vodo za par ur.

Če imate ekonom lonec, je sedaj pravi čas, da ga povlečete iz omare, v kolikor ga nimate, boste samo dlje časa kuhalj, pa nič zato.

Odlijte vodo in v sveži vodi zavrite fižol z žličko jedilne sode bikarbone, kuhajte 5 min in odlijte vodo ter ga sperite.

Če kuhate v ekonom loncu, fižolu dodajte na velike kose narezano vso zelenjavo, lovorjeve liste, začimbe in zalijte z vodo. V kolikor v klasični posodi, pa fižol prej vsaj na pol skuhajte in šele nato dodajte zelenjavo.

V ekonom loncu je po 40 minutah kuhano. Ko je vse skuhano, poberite ven lovorjeve liste in s paličnim mešalnikov zmešajte, dokler ne dobite lepe goste fižolove osnove.

Pred koncem posebej skuhajte testenine, meni so za fižolovko najbolj všeč polžki.😊

Vodo kjer ste skuhali klobase ali šunko ipd shranite in jo sedaj dodajte juhi, toliko dokler ne dobite željene gostote, seveda lahko dodate tudi vodo, kjer ste kuhali testenine ali pa samo vodo. Jaz imam rada tako tapravo, gosto fižolovko, ne redke vodene. 😊Pri nas je ostala velikonočna šunka in je bila odlična za porabit v fižolovki.

Sedaj pa, če imate ajvar ga dodajte par žlic in par žlic paradižnikove mezge, premešajte. Po okusu dodajte še manjkajoče začimbe.

Še zaključek, za prežganje ali “zapržko” po moje, dajte na ponvo maščobo, jaz imam mast lahko pa tudi olje/maslo in na srednjem ognju razpustite, potem dodajte še isto količino moke in z metlico mešajte dokler se moka in maščoba ne povežeta, pražite 3 minute oz delajo se “mehurčki”.😉 Dodajte še sladko/dimljeno papriko za dodaten okus in barvo. Vse skupaj sedaj zlijte v fižolovko in pokuhajte par minut.

Testenine lahko dodate v juho, a pozor, čez čas, če jih pustite v njej se zeloooo nakuhajo/napijejo in se juha zelooooo zgosti!!!😀 Zato, če tega ne marate ali boste jedli še kasneje, svetujem, da jih pred samo postrežbo, par minut prej dodate v juho.

Mlado čebulo narežite in jo jejte poleg ali posujte po vrhu, pa kos domačega kruha. Mmmmm slastna kombinacija!!!👌😀❤️

Če imate čas, jo pripravite dan prej, je potem še boljša drugi dan za kosilo. Lahko jo shranite v zamrzovalniku, poleg skuhate testenine in že imate odlično kosilo za dni, ko je časa za kuhanje bolj malo.

Slasten tek vam želim!👌😍

Komentiraj